HYVÄN ASUMISEN IDEOIDEN HAUSSA

Jossain vaiheessa oli tosi trendikästä olla katsomatta telkkaria. Sitten tuli netti-TV kuten YLE Areena ja nythän lähes jokainen käyttää jotakin suoratoistopalvelua, vaikkei varsinaista telkkaria katsoisikaan. Meidän TV:n katselu ajoittuu siihen hetkeen, kun iltaisin ollaan saatu tytöt nukkumaan ja on vihdoin hetki aikaa olla tekemättä mitään.

Sisustus-, remontointi- ja rakentamisohjelmia voi katsoa tavallisen telkkarin lisäksi myös esimerkiksi Netflixistä. Kaikki ei tietenkään ole hyviä ja toiset taas on niin huonoja, että ne on jo melkein hyviä. Katseltavaa ollaan löydetty suositusten perusteella, mutta moni asumista, rakentamista ja designia käsittelevä ohjelma on löytynyt myös ihan sattumalta. 

Tsekkaa ainakin nämä!

Fremtidens drømmeboliger
Tulevaisuuden unelma-asunnot

Kuvakaappaus ohjelmasta Fremtidens drømmeboliger

Lintu vai kala

Tanskalaisessa sarjassa arkkitehti Sonja Stockmarr vierailee eri puolella maailmaa kodeissa, jotka edustavat uudenlaisia asumisen muotoja. Näissä on ainakin yritetty löytää luovia ratkaisuja asumisen haasteisiin. Esitellyt kohteet sijaitsevat esimerkiksi tiheään asutuilla alueilla, joissa on pulaa tilasta kuten Tokiossa ja Lontoossa. Näissä ongelmaa on ratkottu rakentamalla neliöt pienillä tonteilla suoraan ylöspäin.

Periaatteessa ohjelma on hyvä: hyvin tehty, hyvin juonnettu, hyvin leikattu. Toisaalta samaistumiskohteen puuttuessa keskittyminen välillä herpaantuu. Koti autiomaassa tai puussa tai kirkossa – vähän eri homma.

 

Arkitektenshjem
Norjalaisarkkitehtien koteja

Kuvakaappaus ohjelmasta Arkitektenshjem

Löytö

Tämä on yksi meidän suosikeista. Tosin ei ohjelman juontajan takia – en ihan ymmärrä, miksi juontajan olemus on niin anteeksipyytelevä. Mutta sisällöltään tämä on oikein hyvä.

Kussakin jaksossa kyläillään yhden norjalaisarkkitehdin luona. Ohjelmassa tutustutaan arkkitehdin omaan kotiin ja tapaan asua sekä esitellään muutama heidän asiakkailleen suunnittelema koti.

Olen ehkä vähän kliseisesti ajatellut, että kaikki arkkitehdit asuvat itse arkkitehtonisesti erikoisissa ja/tai monumentaalisissa rakennuksissa. Mutta eihän se tietenkään niin ole. Tässä sarjassa pääsee tirkistelemään toisten koteja, ja sehän se kaikkein hauskinta on!

 

Husdrömmar
Unelmakoti

Laatu

Suosikki jo monen vuoden takaa ja ohjelma, jota voisin katsoa uuden jakson ihan joka päivä. Sarjassa seurataan aina yhden rakennusprojektin vaiheita ensimmäisestä ajatuksesta lähtien talon valmistumiseen saakka.

Unelmakodissa parasta on se, että sääolosuhteet on kutakuinkin samat Ruotsissa kuin meillä Suomessa, jolloin rakentamisen tavat ja materiaalivalinnat on periaatteessa täysin sopivat myös meille. Tässä myös näytetään rakentamista hyvin konkreettisesti sekä rakentajaperheiden fiiliksiä projektin aikana. Lopuksi vieraillaan valmiissa ja sisustetussa kodissa.

 

Design 3000
Stugor

Kuvakaappaus ohjelmasta Design 3000

Yllättäjä

Aloin alunperin katsoa kahdeksanosaista Design 3000 -sarjaa odottaen sen muotia käsittelevää jaksoa. Jakso numero kaksi käsitteli kotia ja asumista, ja sitten se olikin jo menoa.

Ensinnäkin, Kasper Strömmanhan on aivan mahtava hahmo. Sarjaa voisi katsoa ihan vain hänenkin takia, mutta tässä nyt kuitenkin on myös muuta. Koti-jakson seurauksena löysin ensin arkkitehti David Zahlen, jonka kautta löysin tanskalaisen arkkitehtitoimisto BIG:n, jonka kautta löysin BIG:n perustajan Bjarke Ingelsin, jonka kautta löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan Big Time (tästä lisää myöhemmin).

Design 3000 -sarjan Koti-jaksossa Strömman tutustuu David Zahlen kanssa yhteen BIG kollektiivin kuuluisampaan asuintalosuunnitelmaan, joka on Kööpenhaminassa sijaitseva Bjerget / Mountain Dwelling.

Tätä ohjelmaa pyöritin edestakaisin satoja kertoja silloin, kun kilpailutettiin talotehtaita, ja kaikki sanoivat ettei lämpimien tilojen päälle voi rakentaa kattoterassia. Katsoin tätä, ja mietin että miksei muka voi, kun noikin on voinut!

Design 3000:n myötävaikutuksesta tartuttiin Strömmanin edelliseen tuotantoon, myöskin Yle Areenasta edelleen löytyvään Stugor-sarjaan. Tämäkin on loistava. Sarjassa Strömman tutustuu erilaisiin kesämökkeihin ympäri Suomea ja myös tästä voi löytää inspiraatiota ja ideoita omaan rakennusprojektiin.

 

Grand Designs

Takuuvarma

Grand Designs on meidän katsomista ohjelmista ehkä se tunnetuin, ainakin maailmanlaajuisesti. Tätä me ollaan katsottu jo paljon ennen kuin itse edes voitiin kuvitella, että joskus raksattaisiin itse.

Alkuperäistä Grand Designsia juontaa englantilainen Kevin McCloud, ja siitä on ilmestynyt jo 15 tuotantokautta. Sarjassa on seurattu hyvin laajasti erityyppisiä projekteja – savisia ekotaloja, maatilarakennusten muuttamista asuintiloiksi ja moderneja arkkitehtonisia asuntoja.

Grand Designissa on eniten aina ihmetyttänyt englantilaisten erikoiset rakentamistavat. Ilmastohan on osittain samankaltainen kuin meillä, mutta rakentaminen – etenkin perustukset ja eristykset – on hyvin erilaisia kuin mitä Suomessa vaaditaan. Olen matkustanut aikoinaan paljon Lontoossa, ja näiltä reissuilta on jäänyt mieleen huoneistojen ja etenkin ikkunoiden vetoisuus.

Mutta vaikka Grand Designista ei suoria vinkkejä rakentamiseen saakkaan, niin muuten ohjelmassa on saanut seurata tyylillisesti kiinnostavien ja modernien kotien valmistumista.

Eikä pidä unohtaa Grand Designin uusi-seelantilaista versiota – toisin kuin muut sarjan spin-offit, tämä on oikeasti oikein hyvä.

 

Big Time

Vaikuttava

Alun perin tämä dokumentti on esitettiin Helsingin dokumenttielokuvafestivaaleilla DocPointissa vuonna 2018. Dokumentin keskiössä on tanskalaisen arkkitehtitoimisto BIG:n perustaja Bjarke Ingels, jonka elämää ohjelmassa seurataan kuuden vuoden ajan. Samalla kun Ingels suunnittelee pilvenpiirtäjää Manhattanille, hän tasapainoilee bisneksen ja itsensä toteuttamisen välillä. Bjarke Ingels on ikoninen hahmo ja innovatiivinen nero johon koko BIG toimisto henkilöityy.

Dokumentti valottaa paikoitellen myös Ingelsin muuta elämää, terveysongelmia ja oman perheen kaipuuta. Olinkin ihan superonnellinen, kun myöhemmin luin Instagramista Ingelsin ja espanjalaisen arkkitehtivaimon vauvauutisesta.

 

Kotoisa

Erikoismaininta

Jos pitäisi valita yksi hyvän mielen ohjelma, niin se olisi tämä. Iso osa krediiteistä menee sisustussuunnittelija Seija Strandille ja remppamies Ville Heinolle. Kunkin ohjelman juoni kulkee tuttua rataa – yhden perheen jokin osa kotia kaipaa päivitystä, ja Seija ja Ville tulevat ja tekevät kodista upean.

 

Sadan vuoden talo

Legenda

Veikkaan että kaikki rakentajat tietävät tämän ohjelman, mutta tällä on niin suuri viihdearvo, että sitä voi suositella ihan kaikille. Sadan vuoden talon ensiesitys osui aikaan jolloin me vasta synnyttelimme ideaa omasta rakennusprojektista. Meille tämä oli käänteinen inspiraatio-ohjelma: katso tästä, miten asioita ei kannata hoitaa. Tosin veikkaan, että tämä oli todellisuudessa hyvinkin dramatisoitua tosi-teeveetä.

Lue täältä meidän kyttäyskeikasta Sadan vuoden taloon viime kesän asuntomessureissulla.

 

Laurin talot

Lapsuudensankari

Heti Toni Niemisen jälkeen Rasmuksen Lauri on heittämällä suurin nuoruusvuosien idolini. 90-luvun puolivälistä lähtien Rasmus vei lähes kaiken hereilläoloaikani. Myöhemmin tuli muutakin puuhaa, ja niin tuli Laurillekin.

Laurin talot -sarja oli mielenkiintoista seurattavaa. Tykkään Laurin tyylistä, vaikka omaan makuun moni juttu olikin vähän turhan suurta. Laurilla on paljon hyviä ideoita, tarkkaan harkittuja yksityiskohtia ja muotokieli on meidän mieleen.

Sarjan tultua ulos mediassa ryöpytettiin rakentamiseen liittyneitä riitoja. Ongelmia oli ollut aikatauluissa ja työn laadussa. Ilmeisesti kaikki kuitenkin korjattiin ennen kuin taloihin muutettiin sisään, ja muistelen että Laurin telkkarissa rakentama oma talokin on ollut jo myynnissä.

 

Mitä aiheeseen liittyviä ohjelmia muut ovat seuranneet, jakakaa katseluvinkit meille!

Kategoriat: post

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Duplio Facebookissa
Duplio Instagramissa
Duplio Pinterestissa