KOKO PERHEEN PROJEKTI

Milloin on paras aika aloittaa talonrakennusprojekti? Silloin kun lapset on jo vähän isompia, eivät vaadi jatkuvaa valvontaa, unikoulut ja vaipparallit on takana päin, ehkä koulu jo aloitettu? Vai silloin kun lapset on pieniä ja elämä on muutenkin hyvin täyttä potenssiin sata?

Meidän mielestä näköjään jälkimmäinen on parempi. Todellisuudessa tuskin mitään parasta ajankohtaa on edes olemassa. Yhtään missään asiassa. Itse ajattelen, että tämä hetki on paras nimenomaan siksi, että lapset on pieniä vielä pitkään. Me rakennetaan nyt kotia, jossa me asutaan kun lapset aloittavat eskarin, koulun, kutsuvat kavereita yökylään ekan kerran, viettävät ainakin viidettoista synttärit ja joulut ja ehkä myös rippijuhlat. Tästä talosta tulee niiden lapsuuden koti.

Kuva: Janne Pietiläinen

Kun me aloitettiin arkkitehtien kanssa talon suunnittelu kaksi vuotta sitten, meidän pienempi tytär oli yhdeksän kuukauden ikäinen. En tiedä kuinka paljon lapset todella ymmärtää tästä touhusta tai käsittää sitä, että vuoden kuluttua me asutaan siinä uudessa kodissa. Eihän me itsekään sitä käsitetä!

Koska me asutaan parin kilometrin päässä meidän uudesta kodista, tulee tontilla käytyä usein. Me ei edelleenkään rakenneta siellä itse, vaan luotetaan ammattilaisiin ja keskitytään itse koordinoivaan rooliin. (Se muuten kuulosti paperilla paljon helpommalta, mutta ei ihan niin helppoa ole ollut..) Lapset ei tietenkään kilju riemusta edes joka toinen kerta kun ajetaan tontille, mutta ainakin he ovat nähneet omin silmin talon nousevan kivi kiveltä.

Suurinta huolta lapsissa tuntuu aiheuttavan se, mitä heidän omille pupuille ja barbeille tulee tapahtumaan sitten kun me muutetaan. On hyvin vaikeaa saada heidät ymmärtämään, että muuttaminen ei tarkoita sitä, että kaikki omat asiat jää vanhaan kotiin. Lasten puolesta itseäni huolettaa eniten se, että muuton myötä he joutuvat vaihtamaan päiväkotia kesken kaiken. Ajattelen kuitenkin, että mieluummin nyt, kuin kouluiässä.

Kuva: Janne Pietiläinen

Ollaan pyritty ottamaan lapset huomioon uuden kodin suunnittelussa, kysytty mielipiteitä ja kerrottu mitä seuraavaksi tapahtuu. Joskus ne kertoo, kuuntelee ja ymmärtää, joskus ei. Aikakäsityshän lapsilla on vasta kehittymässä, viisivuotias tuntuu kuitenkin jo ymmärtävän käsitteen ensi kesä. “Ensi kesänä mä täytän kuusi ja meen sinne uuteen eskariin”. 

Tähän mennessä kaksi- ja viisivuotiaat ovat toivoneet uudelta kodilta mm. näitä:

  • Kultainen huone
  • Omaan huoneeseen ylä- ja alakerta
  • Pihalle teltta jossa voi nukkua
  • Pitkä sänky
  • Yläkerrassa Suomi ja alakerrassa Espanja
  • Isommat kaiuttimet

Jännä nähdä, mitkä näistä pääsee lopulliseen toteutukseen asti.

Kategoriat: post

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Duplio Facebookissa
Duplio Instagramissa
Duplio Pinterestissa