ONKO PIHAN PAKKO OLLA SUURI?

“Me siis saatiin arvonnassa tontti ja koko on vain 1400 neliötä. Mulle se riittäisi, mutta miehen mielestä 1600 neliötä olisi ihan maksimi, että kannattaa omakotitalo laittaa pystyyn?”

“Kyllä se on tosi pieni, mutta riippuu missä asutte. Kaupungeissahan jaetaan jopa 700 neliön tontteja.”

Lainaukset Kaksplus.fi -keskustelupalstalta (2013)

Meidän tontin koko on 606 m2. Talo vie tontin pinta-alasta noin 240 m2, josta puolet on meidän kotia. Pihaa jää kaiken kaikkiaan noin 360 m2, josta meidän pihaa on 180 m2.

Riittäisikö tämä teille?

Meille se riittää.

Tontin valinta

Kun me lähdimme arkkitehtien kanssa suunnittelemaan taloa, suunniteltiin se nimenomaan tälle tontille. Tontti sopi kaikkein parhaiten tehokkaalle paritalolle ja mahdollisti talon sijoittamisen tontille niin, että saimme toivomamme pihan etelä-länsi suuntaan.

Kyseisen tontin valintaan vaikutti myös alustava tieto maapohjan laadusta ja sen sopivuudesta rakentamiseen. Tiesimme, että sekä paalutus että louhinta nostaisi perustamisen kustannuksia, ja tällä tontilla kumpaakaan ei ehkä tarvitsisi tehdä. Maaperätutkimus syyskuussa 2018 tuki ennakko-oletuksia. jotka vahvistuivat maaliskuussa 2019 maatöiden alettua. Tontti oli hyvää moreenimaata, paalutusta ei tarvittu mutta pieni nyppylä jouduttiin louhia pois. Se ei onneksi vaikuttanut suuresti kokonaiskustannuksiin.

Talon paikka

Kompaktilla tontilla tontin käytön suunnittelu korostuu. Tilan maksimoimiseksi toivoimme, että talo itsessään jo suunniteltaisiin niin, että se olisi mahdollista sijoittaa kiinni tontin reunaan. Näin talon toiselle puolelle jäisi mahdollisimman paljon tilaa pihalle ja terassille.

Ei se piha siltikään suuri ole, mutta ainakin tontin käyttö on nyt optimoitu.

En voi liikaa hehkuttaa arkkitehtien ideaa autokatoksien sijoittamisesta osaksi kokonaisuutta siten, että kadulta pääsee ajamaan suoraan katoksiin. Tämän lisäksi autokatosten päälle sijoitetut kattoterassit toi meille kaivattua extratilaa ja mahdollisuuden monipuolisempaan ulkotilan käyttöön.

Maatyöt

Arkkitehdit luonnostelivat lupavaiheessa asemapiirrokseen pihan keskeisiä toimintoja. Halusimme kuitenkin ottaa pihasuunnittelijan mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta yleissuunnitelmaa voisi hyödyntää jo maanrakentamisessa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut, koska tasaisen laakealla pienellä tontilla ei juurikaan ollut mahdollista esimerkiksi toteuttaa maantäyttöjä väärin.

Meillä oli jäänyt takaraivoon eri ihmisten puhe siitä, kuinka maatöihin budjetoidaan yleensä liian alakanttiin. Tämä mielessä varasimme maanrakentamiseen omasta mielestämme tarpeeksi. Toisaalta ynnäsimme maatyöt ja varsinaisen pihan rakentamisen samalle riville, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että pihaan varatun budjetin suuruus riippuu siitä, mitä maatöille varatusta budjetista jää jäljelle. 

Pihasuunnittelu

Pyysimme pihasuunnittelusta tarjouksen muutamasta eri paikasta ja päädyimme lopulta suositusten perusteella Pihavisioon. Googlaamallakin löytyi hintaesimerkkejä pihasuunnitelmille, ja huomasin erityisesti sen, että TV:stä tuttujen suunnittelijoiden hinnat oli selvästi eri levelillä.

Kävimme suunnittelun raameja ja toiveitamme läpi Pihavisionin maisemasuunnittelija Janitan kanssa ensimmäisen kerran vuoden 2018 lopulla. Kun ei ole ikinä aiemmin itsellä ollut omaa pihaa, oli toiveet etenkin viherrakentamisen suhteen ihan hakusessa.

Saimme Janitalta pihamme ensimmäisen yleissuunnitelman viime keväänä. Ja se oli huippuhyvä! Terassin kokoa oli kasvatettu reilusti ja silti takapihalle oli saatu mahdutettua nurmikenttääkin. Lapsille oli lohkaistu oma kulmaus ja itse pidin erityisen paljon särmästi rajatuista terassi-, kiveys- ja istutusalueista.

Pihan rakentamiseen suositeltiin varattavan minimissään 100€ / m2, mikäli takapiha tulee pääosin nurmikkoa. Pihan rakentamisen kokonaiskustannukset riippuu osittain myös laskentatavasta. Meillä esimerkiksi osa terassista on mukana talon budjetissa, ei pihan.

Yleissuunnitelmaa seuraa toteutussuunnitelma, jonka pohjalta lähdemme pyytämään tarjouksia pihan toteuttamiseksi. Toteutussuunnitelma sisältää mm. rakenteiden materiaalimäärittelyt, kasvilajit ja taimikoot, materiaaliluettelot ja rakenteiden sekä kasvillisuuden määrälaskennan. Pihan toteutussuunnitelma on valmis muutaman päivän sisällä. 

On tärkeää uhrata aikaa myös pihatilojen suunnittelulle. Ammattilaisen mukanaolo korostuu, kun tilaa on vähän. Ilman pihasuunnitelijaa emme olisi saaneet pienestä pihasta sen koko potentiaalia käyttöön.

Kategoriat: post

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Duplio Facebookissa
Duplio Instagramissa
Duplio Pinterestissa