LUOKKARETKI LAMMILLE

Tähän kevääseen saakka meidän ainoa kosketus betonitehtaan arkeen on tullut Pirunpelto TV-sarjan kautta. En tiedä miten ylipäätään ajauduttiin katsomaan Netflixistä kaikki neljä kautta tätä 10 vuotta sitten alkanutta sarjaa, mutta hupinsa kullakin! Kaikkien yllätykseksi todellisuus on jotain ihan muuta kuin Tyrjän Betonilla..

Toukokuun alussa lähdimme kyläilemään vuoden 2020 asuntomessujen päänäytteilleasettajamme Lammin kutsumana heidän tehtaalleen. Paikkakuntana Lammi näyttäytyi meille yltiösöpönä pikkukylänä, jossa paistaa aina aurinko ja kaikki tuntevat toisensa. En tiedä onko näin, mutta ihana tunnelma siellä oli. Vähän niinkuin siinä yhdessä toisessa maalaiskomediassa, Karjalan kunnailla TV-sarjassa.

Tehtaalla meitä kierrättänyt Tomi oli tullut Lammille kesätöihin 2000-luvun alkupuolella, ja jäänyt sille tielle. Ja sen voi hyvin ymmärtää, kun miettii miten hyvä meininki yrityksessä joka puolella tuntui olevan. Tomilla oli tosi laaja osaaminen sekä tuotteista että tehtaan toiminnasta, oli ihan oikeasti tosi mielenkiintoinen tehdaskierros.

Lammin tehtaalla tuotantoprosessit oli hyvin pitkälle automatisoitua. Meille jäi erityisesti mieleen se, miten laaja ja tiukka testausprosessi Lammin tuotteilla on. Harkkojen ja kivien mittatarkkuutta ja tasalaatuisuutta valvotaan systemaattisesti ja tehtaalla on ihan ikioma laboranttikin.

Olin hyvin vähän (eli en yhtään) kelaillut ennen tätä päivää sitä, millaisia vaiheita harkkojen valmistukseen kuuluu. Ei ole olemassa yhtä pitävää reseptiä, jonka mukaan massa tehdään, vaan testiä tehdään jatkuvasti oikean koostumuksen löytämiseksi.

Tehdaskierroksen päätteeksi pääsimme esittämään kysymyksiä. Olin aamupalapöydässä ennen Lammille lähtöä selaillut meidän rakennepiirustuksia, josta jäi mietityttämään teksti ”Suunnittelukäyttöikä 50 vuotta”. Mitä sen jälkeen tapahtuu?? – Ei mitään, sanoivat lammilaiset. Tuo 50 vuotta on yleisesti käytössä oleva määre, jolla ilmoitetaan betonin suunnittelukäyttöikä. Se tarkoittaa sitä, että betonirakenteilla on lupa vaurioitua 5% ennen 50 ikävuotta. Eli ei siis sitä, että 50 vuoden jälkeen meidän talo lakkaisi olemasta.

Harkot jatkavat kovettumista – eli lujuuden kehitystä – vielä kuivatuksen jälkeenkin vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Siinä meille yksi hyvä syy lisää rakentaa kivitalo. Vaikka tämä ei ollutkaan alusta asti itsestäänselvä valinta, tuntuu nyt hullulta ajatella, miksi edes mietittiin ikinä mitään muuta. Hyvien kivien lisäksi laatu näkyy tyytyväisissä asiakkaissa, niinkuin nyt tässä tapauksessa meissä. Kiitos vielä Lammin Betonin tyypit!

Kategoriat: post

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Duplio Facebookissa
Duplio Instagramissa
Duplio Pinterestissa