MIKÄS KIIRE TÄSSÄ ON? – ERÄÄN ASUNTOMESSUHANKKEEN KESTO

Omakotitalon rakentaa keskimäärin vuodessa, laskentatavasta riippuen. Jos ajatellaan koko prosessia talon suunnittelusta siihen, että myös piha on rakennettu, ei vuosikaan todennäköisesti riitä. Paikkakunnasta riippuen myös lupavaihe vie aikaa, pahimmillaan jopa puoli vuotta.

Meillä ei ole aiempaa kokemusta rakentamisesta, eikä näin ollen vertailukohtaa tavalliseen rakentamiseen. En osaa ajatella varsinaista rakentamista omana erillisenä vaiheenaan, vaan meillä on koko ajan ollut aikajanalla projektin kokonaiskesto. Asuntomessukuvio tuo tähän extrana myös sen, että emme tule muuttamaan uuteen kotiimme vielä silloin kun se on valmis, vaan vasta messujen jälkeen.

Päätös talon rakentamisesta juuri asuntomessuille ei ollut meille mikään pitkän pähkimisen tulos. Se on kuitenkin alusta asti antanut oman leimansa tälle projektille. Moni on jo moneen kertaan harmitellut meidän puolesta sitä, miten kauan me joudumme odottamaan ennen kuin pääsemme muuttamaan uuteen kotiin. Mut hei, mikäs kiire tässä on kun on jotain mitä odottaa!

Syksy 2017

Yhteistyö SAIKA Designin arkkitehtien kanssa alkoi lokakuussa 2017. Ensimmäiset pohjaluonnokset valmistuivat marraskuun alussa. Niitä hiottiin, ei paljoa mutta sen verran että täydellinen pohja oli valmis. Marraskuun lopussa valmistui 3D-mallinnukset ja pääsimme näkemään ekan kerran, miltä talon julkisivu näyttää.

Tonttihakemus jätettiin sisään vuoden toiseksi viimeisenä päivänä. Hakemus itsessään oli monikymmen sivuinen tekstinippu, jonka liitteeksi lisättiin nimettömänä luonnossuunnitelmat talosta. 

Kevät 2018

Helmikuun alussa saimme tietää, että meidät oli valittu messurakentajiksi tonttihaun ensimmäiseltä kierrokselta. Tästä käynnistyi raastava talotoimittajien kilpailutus. Raastava siksi, että 90% talotoimittajista olisi halunnut muuttaa meidän taloa olemassa olevaan muottiin sopivaksi. Tässä kohtaa emme halunneet joustaa, koska emme olleet valmiita muuttamaan talon arkkitehtuuria.

Ekalla tarjouskierroksella olimme olleet yhteydessä yli kahteenkymmeneen talotehtaaseen. Lopputulos oli nolla. Toukokuussakaan meillä ei vielä ollut talotoimittajaa. Kakkoskierros oli kuitenkin menestys! Ykskaks meillä olikin pelkästään hyviä toimijoita, joista useampi oli valmis toteuttamaan talon sellaisena kuin se oli suunniteltu.

Kesäkuun lopussa laiteltiin nimiä papereihin – olimme päätyneet kivitaloon ja kirjoittaneet sopimuksen päänäytteilleasettajuudesta Lammi Kivitalojen kanssa.

Syksy 2018

Kesällä kaikki rakentamiseen liittyvät virastot oli suljettuina. Saimme kuitenkin kiinnitettyä projektiin tähän asti puuttuneet rakenne-, sähkö- ja lvi-suunnittelijat. Arkkitehdit laativat pääpiirustuksia, mitä sitäkin tehtiin pienellä riskillä. Olimmehan hakeneet ja saaneet tontin suunnitelmalla puutalosta, joka oli kuitenkin muuttunut matkan varrella kivitaloksi. Ennen rakennusluvan hakemista asuntomessukohteiden pääpiirustukset tuli hyväksyttää Laaturyhmällä ja tämä toi vielä yhden mutkan lisää.

Laaturyhmän hyväksyntä saapui syyskuun lopussa, jonka jälkeen käynnistyi tasan 100 päivää kestänyt lupavaihe.

Kevät 2019

Rakennuslupa varmistui helmikuun alussa ja aloituskokous pidettiin maaliskuun puolivälissä. Talon paikka merkittiin lumihankeen ja kahden viikon kuluttua tästä tontti oli muuttunut rakennustyömaaksi. Eikä lumesta tietoakaan!

Ensimmäinen kuukausi oli huikea – maatyöt, perustukset ja metrin korkeudelta taloa valmiina. Kesäkuussa sydän pamppaili joka kerta tontille mentäessä, aina oli tapahtunut jotain uutta ja suurta sitten viime kerran. Heinäkuun alussa, vuosi ennen kesän 2020 asuntomessuja, vietimme harjakaisia aurinkoisessa mutta jäätävän kylmässä kelissä.

Syksy 2019

Syksyn aikana messualueella alkoi tapahtumaan. Lähes kaikilla tonteilla alkoi rakentaminen ja alue hahmottui koko ajan paremmin. Meillä valmistui lattiavalut elokuussa ja ikkunat saapuivat syyskuussa. Suunnittelu ja haaveilu siirtyi sisätiloihin – pintamateriaaleihin, keittiökalusteisiin ja huonekaluihin.

Talon julkisivun viimeistelyä päästiin edistämään roimasti etuajassa. Alunperin keväälle 2020 aikataulutettu työ alkoi lokakuussa talon rappaamisella. Puuverhouksen työstö aloitettiin marraskuussa, ja nyt vuoden 2019 viimeisenä päivänä asennettiin viimeisiä peltitehosteita.

Nopeasti laskettuna meidän rakennusprojektin kokonaiskesto suunnittelusta talon valmistumiseen tulee olemaan 2 vuotta 8 kuukautta. Kutakuinkin yhtä kauan kuin kolme täysiaikaista raskautta. Pitää myös huomioida, että tässä meidän tapauksessa valmis tarkoittaa sitä, että talo on ihan ihan oikeasti valmis ja vähän enemmänkin. Eli sisustettu, sängyt pedattu, pöytä katettu ja piha tikissä. 

Tähän sitten vielä 2-3 kuukautta lisää ennen kuin me itse pääsemme muuttamaan sisään. Ei sovi malttamattomille!

Keväälle on aikataulutettu noin 30 asiaa, ja aika varmaa on että vähintään toiset 30 on vielä aikatauluttamatta. Paljon on tekemistä, ja varmasti meilläkin se oikea kiire on vasta edessä. 

Kaksi täyttä vuotta rakentamista täynnä, tänään kippistellään sille.

Timanttista uutta vuotta!

Kategoriat: post

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Duplio Facebookissa
Duplio Instagramissa
Duplio Pinterestissa