TOIVEPOSTAUS: ASUNTOMESSURAKENTAMISESTA

Kyselin vuoden alussa Instagramissa, mistä aiheista asuntomessurakentamiseen tai ylipäätään rakentamiseen liittyen ihmiset haluaisi kuulla vielä lisää. Eniten toivottiin tarinaa budjetoinnista, aikatauluista, asuntomessujen yhteistyökuvioista ja asuntomessurakentamisen reunaehdoista.
Tässä postauksessa kerron asuntomessurakentamisesta ja siihen liittyvistä yhteistyökuvioista niin kuin asiat on meidän kohdalla toteutuneet.
Asuntomessurakentamisen pohjana on meidän, kunnan ja Suomen Asuntomessujen tekemä sopimus messualueelle rakentamisesta. Sopimuksessa me sitoudumme rakentamaan sovitun kohteen ja asettamaan sen näyttelykohteeksi kesän 2020 asuntomessuille. Luonnollisesti näytteilleasettajamme Lammi Kivitalot sitoutuu pitämään huoneiston avoinna ja näytteillä messuilla koko messujen ajan.
Projektin aikana Suomen Asuntomessut edellyttää rakentajilta ja/tai näytteilleasettajilta tiettyjä erikseen määriteltyjä asioita, kuten
- osallistumista messukokouksiin ja tiedotustilaisuuksiin
- talon ympäristön rakentamista
- käyttöönottotarkastusta ennen messuja
- ja sitä, ettei valmista kohdetta esitellä ilman lupaa ennen messuja (rakentamisvaiheessa olevaa taloa saa toki esitellä tiettyyn ennalta määriteltyyn päivään saakka)
Suomen Asuntomessut ei ohjaa yksittäisten rakentajien projektia. Tai ainakin meille se on näyttäytynyt niin. Rakentamisen kannalta asuntomessukohteen rakentaminen tuskin eroaa tavallisesta rakentamisesta mitenkään. Tietenkin mitä lähempänä deadlinea aloittaa, sitä kiireempi tulee. Aikataulu ei jousta, vaan on kaikille sama: kohteiden tulee olla valmiina 15.5.2020.

Messujen lähestyessä rakennuttajan ja/tai näytteilleasettajan yhteyshenkilön tulee toimittaa Suomen Asuntomessuille vino pino piirustuksia, suunnitelmia, havainnekuvia ja muita yksityiskohtaisia tietoja asunnon koosta, sisustuksesta, laatu- ja varustetasosta. Näitä tietoja käytetään asuntomessujen virallisissa messuluetteloissa Dekossa ja TM Rakennusmaailmassa.
Suomen Asuntomessut on ylläpitänyt rakentajille suunnattua digitaalista Palvelutoria, jonka kautta yritykset ovat voineet tarjota tuotteita ja palveluja meille messurakentajille. Palvelutori ‑koosteita on päivitetty kerran kuukaudessa.
Me emme ole päätyneet yhteistyöhön Palvelutorin kautta minkään tahon kanssa, vaikka tietenkin seuraamme päivittyvää listaa säännöllisesti. Meidän näkökulmasta lista on päivittynyt epäsynkassa oman projektimme kanssa — valintoja on tehty ja lukittu jo kauan ennen kuin aiheen asiat on ilmestynyt Palvelutorille.
Blogin, Facebook- ja Instagram-tilien kautta me ollaan saatu paljon yhteydenottoja ja sitä kautta löydetty yhteistyökumppaneita. Blogi oli alunperin ajateltu kanavaksi taltioida projektia itselle muistiin, mutta se ja Instagram onkin osoittautunut tärkeimmäksi käyntikortiksi meille ja meidän kodille.
Asuntomessuorganisaatio ei edellytä rakentajilta blogin tai sometilien ylläpitoa. Mutta jos haluaa saada messurakentamisesta parhaimman hyödyn, suosittelen itse sitä. Messujärjestäjä ei myöskään ole mukana rakennuttajan ja kolmansien osapuolten välisissä sopimuksissa. Kaikki asiat kannattaa kuitenkin sopia kirjallisesti, niin kuin elämässä yleensäkin.

Viime kesän asuntomessujen jälkeen yhteydenottoja alkoi tulla koko ajan enemmän. Se on ollut yhtäaikaa sekä hienoa että hämmentävää. Ajattelen sen kertovan eniten siitä, että asuntomessut on edelleen yksi alan kiinnostavimmista tapahtumista, jossa kaikki haluaa olla mukana.
Olen pyrkinyt vastaamaan kaikkiin saatuihin viesteihin. Valitettavasti näissä on ollut sama homma kuin Palvelutorin ilmoituksissa — ne on tullut liian myöhään, tai sitten ne ei ole osuneet meidän suunnitelmiin. Loppujen lopuksi kaikkein tärkeimmät yhteistyökuviot on lähtenyt liikkeelle meidän omasta aloitteesta. Meillä on ollut ajatus ja tarve, jonka pohjalta ollaan kartoitettu eri toimijoita, lähestytty heitä blogi- ja some-linkkien kanssa, jatkettu yhteydenpitoa ja tehty diili.
Nämä yhteistyöt jotka ollaan itse löydetty, tuntuvat tehdyn työn takia vieläkin paremmilta diileiltä. Osa näistä kumppaneista löytyy jo nyt blogista Yhteistyökumppanit ‑sivulta. Näistä sekä muista kerromme lisää pitkin kevättä messujen lähestyessä.
Paras fiilis on tullut ehdottomasti siitä, kun jonkun tietyn henkilön tai yrityksen kanssa on klikannut ajatukset yhteen messuyhteistyön osalta. Yhteinen ymmärrys hyödyistä on kaksinkertainen ilo!
Meillä on ollut näytteilleasettajamme Lammi Kivitalojen kanssa alusta asti avoimet ja tiiviit välit. Koen, että heiltä saatu tuki on ollut merkittävin voimavara koko projektin ajan. Lisäksi Noblessan Salla, Lunawoodin Mika ja Maija, Timberwisen Laura, AVAroomin Sari ja Tommi, Joron Petri ja Tiina, Unidrainin Hanna, HVLOY:n Janne, Abloyn Janika, Pukkilan Elisa, Gradon Lauri, Pittorescon Miska, muotoilija-taiteilija Riika Anundi ja Iskun Karin, Mona & Mikko on auttanut meitä ystävällisesti, kärsivällisesti ja ammattitaitoisesti.
Yhteistyökumppaneiksi voi laskea myös tulevat naapurit, joiden kanssa on jaettu hyviä ja pahoja fiiliksiä, onnistumisia ja epäonnistumisia, viisautta, kontakteja ja yhteystietoja. Kiitos erityisesti Team Laukkaset!
0 kommenttia